Nawożenie rzepaku ozimego

Uprawa rzepaku jest bardzo rozpowszechniona w naszym kraju, zwłaszcza w rejonach o wysokiej wilgotności powietrza i dużej częstotliwości opadów deszczowych. Wysiewa się go w sierpniu na żyznych, głębokich, próchnicznych glebach bogatych w wapń. Ta roślina oleista jest bardzo żarłoczna i już przy jesiennym nawożeniu podaje się jej obok innych składników pokarmowych duże dawki potasu i fosforu, które uodparniają ją na mrozy. Taki zabieg pozwoli również rzepakowi lepiej przyswoić nawozy azotowe podawane wiosną.

Wczesną wiosną uprawa pobiera najwięcej substancji pokarmowych, bo aż 75%, w tym dużo siarki, która jest niezbędna dla jego prawidłowego wzrostu. Dawkowanie nawozów uzależnione jest od kondycji gleby, na której będzie rósł rzepak. Przeprowadzenie jej analizy doskonale wskaże, jakich substancji najbardziej potrzebuje, i w jakich ilościach. Istotnym czynnikiem jest również tak bardzo dzisiaj powszechne zakwaszenie gruntów uprawnych.

Przed uprawą warto na takim kwaśnym polu rozrzucić wapno tlenkowe lub węglanowe i dopiero w rok później wysiać rzepak. Żeby zapewnić uprawom dostatek wszystkich potrzebnych pierwiastków należy zastosować nawozy kompleksowe do nawożenia przedsiewnego i pogłównego. Rzepak warto również nawozić poprzez stosowanie preparatów dolistnych. Wykonując wiosenne opryski ochronne, dobrze jest podać tą drogą substancje odżywcze z zawartością wszystkich niezbędnych elementów pokarmowych.

Oprysk z nawozem dolistnym powinno się zrobić kilkakrotnie, od początku wegetacji do fazy pąka.